nana johari

January 28, 2012

Buat poster FF guna GIMP dan Photoscape


I just couldn't forgive them

Bagi sesiapa yang tak reti buat poster FF guna Photoshop atau bagi sesiapa yang tak ada photoshop, korang boleh tengok tutor dorang ni. Click pada nama dorang.


Untuk yang Diyana tu, korang scroll ke bawah. Ada tutor dia. Aku malas nak buat tutor macam mana nak buat poster FF guna Photoscape dan GIMP. So aku bagi link jelah kat korang. Lagipun dorang dah buat tutor tu. Biarlah aku kekal dengan abang PS.

Adios

January 26, 2012

Tutorial : Simple Fanfic Trailer [Realplayer and WMM]



Assalamualaikum.

Nak buat simple trailer ni perlukan video, realplayer, converter dan Windows Movie Maker. Seriously, kalau ada Photoshop After Effect lagi best. Ok walaupun aku tak tahu pun macam mana nak guna After Effect tu tapi aku tahu mesti best lol.

Firstly, korang mestilah kena ada video. So aku ajar cara aku. Senang sikit. Kalau korang nak buat cara korang pun, terpulanglah.

STEP 1 - Download Videos

Cari lah video yang korang nak di youtube. Dah jumpa, copy URL video tersebut. Lepas tu korang bukak new tab dan search Savevid. Nanti akan keluar macam bawah ni, paste je URL tu dalam ruang yang disediakan.


Pastikan download dalam format MP4. Lawa sikit. Oh ye. Ignore URL yang aku merahkan tu. Dah siap download, kita akan masuk step yang seterusnya.

STEP 2 - Trim Videos 

Aku rasa trim lah kot namanya? Ah entah. Trim ni macam cut. Video yang panjang, kita nak cut jadi short clip. Aku buat guna RealPlayer. Senang.

Korang bukak RealPlayer korang, buat macam bawah ni.


Nanti akan keluar benda alah ni.


Browse lah video yang korang download tadi. Kita nak trim/cut video tu. Nanti akan jadi macam ni,


Video dah dimainkan di RealPlayer. Tekan benda yang aku petakkan tu kalau nak trim. Just hover cursor korang kat skrin video, nanti akan keluar lah button tersebut. Kemudian akan keluar macam ni pulak,


Nampak tak benda yang aku kotakkan merah tu? Korang boleh adjust kedudukan benda tu. Pandai-pandai lah korang adjust. Macam aku buat kat bawah ni,


Aku hanya perlukan short clip, macam kat atas tu. Dah siap adjust, tekan lah save. Okay. Step trim dah selesai. Sekarang kita nak convert format MP4 tu jadi format yang boleh diterima Windows Movie Maker.

STEP 3 - Convert

Bukak converter. Kalau tak ada converter, boleh download. Aku dah bagi links kat tutorial tu. Bila korang open converter tu, akan jadi macam ni.


Masukkan clip video yang sudah di trim tadi. Macam bawah ni,


Pastikan output format dia dalam MPEG or something like that. Tengok bahagian kanan pada gambar di atas. Lepas dah selesai, tekan Convert Now.

Nanti dia convertkan untuk korang, lepas siap, akan keluar benda ni,


Tekan open output folder. Nanti akan muncul satu folder di mana clip clip video tadi ditempatkan selepas diconvert.

Korang copy semua tu, dan paste kat desktop. Buatlah new folder dulu. Letak video yang telah diconvert tadi di desktop supaya senang nak carik. Kalau tak copy pun tak pe. Tak ada hal pun.

STEP 4 - Make a video 

[import video, insert titles and credits]

Open Windows Movie Maker. Benda ni senang je nak guna. Korang drag masuk videos yang korang dah convert tadi, ke dalam WMM. Macam bawah ni, just drag je


Okay. Sekarang aku nak jelaskan sikit-sikit pasal WMM. Nampak tak kotak-kotak putih kat bawah tu? Namanya Storyboard dan Timeline. Yang kotak paling besar, adalah untuk video. Korang boleh drag clip video yang korang dah masukkan tadi, ke dalam kotak tersebut. Tak paham kotak mana satu? Tengok bawah ni, teliti betul betul. Kalau tak nampak jugak, better korang pergi buat checkup mata ah. Takut bertambah kritikal pulak nanti.


Biasanya kalau video, mesti ada tajuk mula-mula kan? Tengok gambar di atas, aku ada petakkan something kan? Tekan benda tu kalau nak buat title or credits.

Nanti akan muncul benda ni.


Korang pilihlah apa-apa yang korang nak. Samada title, credits or tulisan on clip. Nanti jadi macam ni,


Tulislah apa-apa yang korang nak tulis dalam kotak putih tu. Kalau dah selesai, korang boleh design tulisan tu menggunakan pilihan yang aku kotakkan merah.

[Apply simple effects]

Ni pulak cara untuk korang letak simple effect. WMM ni tak boleh letak effect lebih-lebih, sebab benda ni bukan Photoshop. Okay. Nampak tak kotak merah kat bawah,


Korang boleh letak effect pada video korang melalui pilihan yang aku kotakkan tu. Misalnya video effects macam bawah ni,


Misalnya korang nak buat video korang jadi black and white, jadi pilihlah benda yang aku kotakkan tu. Korang drag je benda tu masuk ke dalam kotak kecik di storyboard.

Korang jugak boleh cantikkan lagi video korang dengan meletakkan transitions. Macam bawah ni,


Drag macam tadi, tapi masuk ke dalam kotak di tengah-tengah tu.

Kalau korang nak masukkan lagu, guna kaedah sama macam masukkan video tadi. Just drag je. Kalau nak adjust masa, korang click pada Show Timeline. Pandai-pandai lah korang buat experiment ke atas buttons kat bawah ni. 


Bila dah selesai video korang, buat step di bawah.


Dah siap. Lepas tu upload lah.
Adios

January 23, 2012

Kpop Fan-Clubs' Headers | Part II



dont re-freebies

Assalamualaikum.

800 x 400 . Transparent . Sila komen kalau ambil :) 
COPY CODE DI SINI, CLICK

 http://2.bp.blogspot.com/-CzZbAEu306g/TxzZUQgdogI/AAAAAAAAFb4/_cOs8j1Bq_I/s1600/angel.png

 http://2.bp.blogspot.com/-P63HI9tA_yk/TxzZVa16mvI/AAAAAAAAFcA/n3fmEWZoMhM/s1600/bana.png

 http://3.bp.blogspot.com/-5CXqxOnA0mU/TxzZXHEfa0I/AAAAAAAAFcI/ndVt7sT5cj0/s1600/elf.png

 http://2.bp.blogspot.com/-iNEdQBq0Vtw/TxzZYMgnPRI/AAAAAAAAFcQ/9580WwPSFVM/s1600/hottest.png

 http://4.bp.blogspot.com/--l0TAL7PYRs/TxzfO7nJXPI/AAAAAAAAFc4/Y_C3iKFP23Y/s1600/Untitled-4.png

 http://4.bp.blogspot.com/-DMitTuNyp38/TxzZaHiwd7I/AAAAAAAAFcg/LKICmOV7qGA/s1600/kissme.png

http://1.bp.blogspot.com/-qktuI3GbHp0/TxzZbqYirtI/AAAAAAAAFco/D2GVrwU_2_E/s1600/shinee.png


Adios

January 10, 2012

Photoshop : Motion blur


Benda alah ni

Assalamualaikum.

Aku nak buat tutorial ringkas hari ni. Aku rasa ramai yang dah tahu benda ni, kot? Entahlah. Korang boleh guna gambar yang berwarna. Sama je. Cuma untuk contoh, aku guna gambar hitam putih. 

Aku guna PS dengan Photoscape. Actually benda ni boleh guna PS sahaja. Tapi aku pening kalau guna PS jek. So nak senang, aku pakai Photoscape.

First.
Open Photoshop korang. Tak kesah lah CS berapa pun. Bukak je.

Lepas tu upload gambar yang korang nak guna. Korang boleh guna satu jenis gambar. Korang boleh jugak guna dua atau lebih daripada tiga gambar. Suka hati korang lah. Macam aku ni, aku guna dua gambar.

Selesai upload, korang ikut step bawah ni. Click untuk pembesaran.


Tekan Filter > Blur > kemudian tekan Motion Blur. Nanti dia jadi macam ni,


Korang boleh ubah benda yang aku petakkan tu. Ikut kesesuaian lah. Suka hati nak macam mana pun. Then, tekan OK. Kemudian korang boleh tekan File > Save as. Save dalam format PNG or JPEG.

Apply teknik sama pada gambar yang kedua, kalau korang pakai lebih daripada dua gambar lah. Save as macam tadi.

Then open Photoscape korang, tekan bahagian yang aku petakkan di bawah,


Okay, nanti dia muncul macam ni.


Sekarang ni, korang drag gambar pertama yang ORIGINAL ke tengah. Kemudian korang drag pulak gambar pertama yang telah di applykan teknik motion blur tadi. Lepas tu baru drag masuk gambar original yang kedua, dan yang telah diedit.

Kalau tak paham tengok bawah ni,


Gambar A yang original


Gambar A yang telah di edit.


Gambar B yang original 


Gambar B yang telah di edit.


So upload je secara selang seli ke dalam Photoscape tu. Lepas tu ubah duration time di bahagian tepi. Then save lah. Siap.

Adios