nana johari

February 25, 2012

Freebies : Photoshop Textures V [ Design ]



Assalamualaikum.

800x550 . Sukehati korang lah nak jadikan textures ni sebagai side graphics or background. Tapi aku cadangkan, buat texture ni jadi side graphics.

Sila komen kalau ambil :) Dont re-freebies

http://i.imgur.com/dOcWr.png

http://i.imgur.com/OqtGG.png

http://i.imgur.com/JPq50.png

http://i.imgur.com/HiLwF.png

http://i.imgur.com/nCuhh.png
Adios

Tutorial : Billy Player [Style Tumblr]



Assalamualaikum.

Aku rasa ramai dah tahu macam mana nak buat benda alah ni kan? Tapi tak pe, tak salah kongsi ilmu. Billy Player, music player yang paling ringkas dan kecik comel comel tu.

First, korang masuk website INI . Nanti muncul lah seperti yang bawah,


Upload MP3 yang korang nak guna tu. Make sure sebelum tu, korang download lah dulu MP3 yang korang nak ke dalam laptop or PC. Terpulang pada korang samada korang nak sign up or tak nak. Tapi lebih baik, sign up lah.

Bila dah selesai upload tu, nanti muncul Saved: Mp3Link kat bahagian kanan MP3 yang korang upload tu. Korang tekan situ. Dan akan muncul macam ni,


Copy Direct Link di situ.

Kemudian, masuk website INI . Nanti muncul macam ni,


Paste link yang korang copy tadi ke tempat yang di sediakan. Lepas tu tekan lah Generate Code di bahagian bawah tu. Nanti dorang akan bagi satu embed code, korang copy ke semua embed code tersebut.

Then, Dashboard > Design > Add a Gadget > HTML Javascript .
Paste code yang korang copy tadi, di situ. Lepas tu adjust lah apa-apa yang korang nak adjust, misalnya height dan width .

Done.
Adios

Freebies : Photoshop Textures IV [ Design ]


dont refreebies

Assalamualaikum.
800x550 . Sesuai jadi extra graphic, bukan background. Tapi kalau korang reti main dengan texture, kompem okay je bila dijadikan background. So nah, Sila komen kalau ambil. Terima kasih ._.


http://i.imgur.com/Oj50i.png

http://i.imgur.com/Wo4DH.png

http://i.imgur.com/tG1Hu.png

http://i.imgur.com/LfcSC.png

http://i.imgur.com/mEoTN.png

http://i.imgur.com/gArtQ.png

http://i.imgur.com/AvEnb.png

Adios

February 16, 2012

Photoshop : Buat shadow bercorak

Shadow tu hah. Stripes 

Assalamualaikum.

Baru je aku belajar hari ni. Sebenarnya dah lama aku belajar, tapi aku tak paham. Then tadi, masa Nabilah tanya pasal benda ni, tergerak hati aku nak try buat.

Ignore je watermark kebudak-budakkan tu. Click pada image untuk pembesaran

STEP 1

Open Photoshop korang. Tak kesah CS berapa pun. Bukak je. Lepas tu tekan File > New > Create new image macam ni,


Tukar sebijik macam aku buat ni pun tak apa. Lepas tu tekan okay. Nanti akan nampak macam ni,


Click Zoom tool kat bahagian tool box tu. Then click pada image banyak kali sampai jadi besar. Cenggini,


Lepas tu click Brush tool kat bahagian tool box. Pilih brush yang petak. Pastikan petak. Kalau korang nak guna shape pun boleh. Tekan je Shape Tool kat bahagian tool box tu. Aku rasa kalau guna shape lagi jelas kot?


Tekan pada image. Di bucu image tuh. Lepas tu tekan lah lagi kat mana-mana. Aku pun tak tahu buat corak apa. Korang just, tekan.


Dah puas hati dengan corak merepek tu, korang click Edit lepas tu pilih macam dalam gambar di atas. Then tekan 'okay'

STEP 2

Sekarang korang upload gambar yang korang nak edit. Then ikut step INI
Dah selesai crop gambar korang, korang masukkan lah gambar tu dalam background image. Nanti jadi macam ni,



Okay. Rujuk gambar di atas, sila Right Click pada Layer 1, dan tekan Duplicate layer.


Rujuk je gambar atas ni. Nanti akan jadi macam bawah ni, korang click je apa yang aku click kat dalam gambar di bawah


Sebenarnya corak yang aku tunjuk mula-mula tadi, tak berapa jadi. Ahaha alahai. So aku pakai corak lain yang aku dah pernah buat. Lepas tu korang buat macam ni,


Berdasarkan gambar di atas, kurangkan jumlah peratus opacity corak tersebut. Kemudian buat step bawah ni pulak,


Tekan pada Blending Options: Custom. Kat atas sekali. Then ubah yang aku petakkan merah tu kepada 'kosong'. Tekan okay. Nanti jadi macam ni,


Nampak bertindih sebab layer shadow tadi di atas gambar makhluk tersebut. So korang kena drag layer tu ke bawah layer makhluk tu.

Lepas tu, buat step bawah ni.


Hasilnya nanti macam di atas sekali. 
Adios

February 15, 2012

Freebies : Photoshop Textures III [ Design ]



Assalamualaikum
Contoh tak ada sebab aku dah delete. Benda ni sesuai dijadikan background romcom poster.


Sila komen kalau ambil :) Dont re-freebies please. Menegak. 550x700. Sesuai buat background poster. 

http://i.imgur.com/G1XYb.png

http://i.imgur.com/E4Azi.png

http://i.imgur.com/A1Mga.png

http://i.imgur.com/0ryLV.png

http://i.imgur.com/k55Nl.png

Adios

February 6, 2012

Photoshop : How to edit image using PSD


Assalamualaikum

PSD ni adalah files yang di save dalam bentuk Photoshop file format. Lepas hasilkan something, kita tak save dalam PNG or JPEG. Kemudahan save dalam PSD, ialah kita dapat edit sesuatu dari masa ke semasa. Misalnya, kita tengah edit something, tapi nak dijadikan cerita, time tu kena pergi kenduri. Ahaha apa punya contoh. Tapi benda yang kita tengah edit tu tak siap lagi, so save lah file tu dalam bentuk PSD. Esok lusa, boleh sambung edit. Layer dia tak kekal. Masih boleh diubah. 

Aku nak ajar macam mana nak edit gambar cara mudah dengan menggunakan PSD. Actually tujuan benda ni sama je macam Photoshop Action. Tapi caranya lain. Aku tak tahu lah korang dah tahu ke belum. Tak salah berkongsi.

First. Korang kena download PSD. Tekan kat SINI untuk carik. Pilih betul-betul, risau ada virus. LOL. Sebagai contoh,


Tekan je download kat situ. Nanti keluar macam ni, tekan download


Lepas tu bukak Photoshop korang. Tak kesah pun CS berapa. Open gambar yang korang nak edit tu, lepas tu open PSD file yang korang download tadi. Macam bawah ni,


Okay, open PSD file korang. Bentuk PSD file tu macam bawah ni,


Nanti dia akan keluar gambar yang kita download tadi berserta Adjustment Layers. Aku ada tunjuk kat gambar di bawah,


Kemudian, korang tarik / drag je tab gambar yang korang nak edit tadi. Macam aku, aku nak edit gambar Teen Top. So aku tarik tab tu keluar daripada garisan. Nanti jadi macam bawah ni,


Okay. Rujuk gambar di atas, korang click pada tab PSD file tadi, dan drag adjustment layer yang paling bawah sekali. Drag masuk ke dalam gambar yang korang nak edit. Macam ni,


Okay. Nanti ada perubahan sikit. Macam bawah ni. Layer yang kita tarik tadi, dah ada dalam list layer gambar yang kita nak edit.


Step belum habis lagi. Korang ulang step tadi, pada adjustment layer yang kedua. Tengok contoh bawah,


Drag semua adjustment layer tu masuk ke dalam gambar yang korang nak edit. Hasilnya jadi ni,


P/S aku guna PSD lain dari yang aku download tadi. 

If masa korang upload PSD tadi, tak nampak Adjustment layers. Cuba tengok, ada tak gambar group macam ni,


Korang bukak file tu. Tak pun tarik je masuk ke dalam gambar yang nak edit. Luls. Tibai je. Kalau tak ada langsung, aku tak tahu lah . 

/update. 6 Feb 2013/
Yang ni version lama. Nanti aku re-new.

Adios

February 5, 2012

Freebies : Photoshop Textures II [Design]



Assalamualaikum.
Dont re-freebies. Sila komen kalau ambil :)

Textures ni boleh digunakan sebagai background, boleh jugak sebagai side graphics. Sila tukar mode layer jika mahu hasil yang lebih menarik. Size 880x600.

http://i.imgur.com/kbPAn.png

http://i.imgur.com/2oHNT.png

http://i.imgur.com/QHZMp.png

http://i.imgur.com/GWuNl.png

http://i.imgur.com/Q7gTI.png

Nampak cam sama, tapi lain.
Adios