nana johari

March 16, 2017

extra: tip-tip belajar bahasa




Hey. 

Banyak cara belajar yang aku guna adalah cara yang aku jumpa sendiri berdasarkan apa yang sesuai dengan diri aku. Aku kerap dapat soalan macam ni, maka aku ambil keputusan untuk buat entri jela, senang, in case korang boleh dapat hasil yang sama;    


* * *


Secara generalnya, setiap bahasa boleh dibahagikan kepada tiga tahap utama:
  1. Beginner level
  2. Intermediate level
  3. Advance level 
(di antaranya ada seperti, elementary level, lower intermediate, very advance etc tapi ni semua detail je tak perlu aku nak cakap panjang lebar, bila korang belajar nanti korang dapat agak sendiri).   


Dan ada beberapa bahagian yang korang boleh letak dalam to-learn-list; setakat yang aku ingat: *asas

  • Kosa kata*
    • Untuk permulaan, belajar perkataan lazim seperti warna, nama objek, nama pekerjaan, nama anggota tubuh badan, adjektif mudah etc.  
  • Tatabahasa (grammar)*
    • Yang ni macam kata kerja, kata nama, kata dasar, macam mana nak hubungkan ayat, macam mana nak guna adjektif dan sebagainya. 
    • Sesetengah bahasa ada extra rule yang korang perlu belajar dalam bahagian ni; contoh Bahasa Inggeris dan Jepun, kedua-duanya ada bentuk kata kerja (verb form) yang fokus pada masa lalu, masa sekarang dan masa hadapan, tapi Jepun ada lebih banyak dan lebih rumit. Maka rumit ataupun tak rumit tu bergantung pada bahasa tu sendiri.   
  • Peribahasa, Simpulan bahasa (idioms)
    • Self explanatory.
  • Bahasa pasar (colloquial language/expression)
    • Untuk belajar atau pick up macam mana orang tempatan guna bahasa tu, korang digalakkan berinteraksi dengan diorang; ataupun perhatikan macam mana diorang berinteraksi, menyampaikan mesej (berdebat, berdiskusi), beri pendapat dan luahkan perasaan etc.  
    • Aku cadangkan belajar bahasa standard dulu, baru masuk bahasa pasar.

* * *


Tak kira bahasa apa yang korang nak belajar, ada empat proses yang aku galakkan korang fokuskan. Mesti buat keempat-empat ni, digalakkan serentak, untuk dapatkan hasil yang optimum ewah. 

Objektif: untuk biasakan diri korang dengan pembinaan ayat dan penggunaan perkataan, serta belajar perkataan dan sebutan baru. Ini adalah bertujuan mencapai kelancaran bahasa; tahap di mana korang dah boleh berfikir dalam bahasa tu (bukan hanya translate bahasa ibunda ke dalam bahasa tersebut).

Perincian untuk setiap bahagian yang berikut adalah cadangan aku je. Asasnya adalah cari bahan yang sesuai mengikut tahap bahasa korang, ikut level yang aku dah nyatakan di atas.


Membaca

Membaca adalah paling mudah bagi aku, dan bahan senang nak dapat. Pembacaan yang secara umumnya tak membosankan adalah fiksi atau fiction, dan bagi aku secara peribadinya fiksi lagi mudah nak dihadam.

Tahap 1:
Jangan segan nak mula dengan membaca buku kanak-kanak, 10 tahun kebawah, tak kiralah berapa umur korang. Buku kanak-kanak mengandungi ayat-ayat mudah dan perkataan lazim. Pilih buku ikut tahap tatabahasa korang; kalau hanya tahu faham ayat mudah, cari buku yang mengandungi ayat mudah tapi pastikan korang masih boleh belajar sesuatu yang baru (misalnya buku tu mengandungi kosa kata yang korang tak pernah dengar lagi).

Tahap 2:
Buku fiksi kanak-kanak dan awal remaja 12-14 tahun. Ayat yang digunakan dalam buku-buku macam ni selalunya dah mula kompleks. Yang minat komik, boleh jugak cari komik dalam bahasa yang korang nak belajar tu, tapi bahasa pasar ada digunakan dalam komik maka hati-hati la.

Tahap 3:
Kalau korang dah faham tatabahasa dan cuma nak tinggal asahkan pemahaman tu dan belajar kosa kata yang lebih spesifik (contoh; how gross vs how repugnant), baca buku atau novel remaja kalau minat. Kalau tak minat novel, baca artikel. Tahap ni dah boleh baca surat khabar, majalah bahasa, majalah fotografi, majalah akademik (sains) etc.

Tahap 4:
Untuk belajar lebih lanjut dan nak tambah perkataan-perkataan yang dikira 'advance'; baca non-fiction atau novel dewasa. Non-fiction banyak sangat, maka mula dengan subjek yang korang minat. Baca artikel (ekonomi, bisnes, jenayah, alam sekitar, haiwan etc). Atau join forum atau group yang bertujuan berkongsi idea dan berdiskusi; seperti forum/group yang fokusnya pada sains, fandom, social justice, etc. Cuma bila dalam forum/group, tatabahasa mungkin ada yang tak betul, fokus korang hanya untuk lihat macam mana diorang bertukar pendapat dan perkataan apa yang diorang guna.

Tahap 5:
Kalau saja nak tambah ilmu hanya sebab nak tambah ilmu. Baca buku akademik atau buku klasik.


P.S: Bila korang pilih beraneka topik, kosa kata korang akan meluas. Ada perkataan-perkataan yang lebih banyak digunakan dalam bidang sains, misalnya. Ada perkataan yang lebih banyak digunakan dalam bisnes. Ada perkataan yang sama tapi maksudnya boleh berbeza bergantung pada topik etc.



Menulis

Perjalanan tahapnya sama dengan yang atas.

Aku tak ada banyak benda nak cakap untuk bahagian ni. Korang boleh latih diri untuk guna kosa kata yang korang baru belajar, atau bahagian tatabahasa yang korang baru belajar. Misalnya korang belajar macam mana nak gunakan adjektif, dengan sendiri binalah banyak ayat berkaitan topik yang sama. Bila korang guna apa yang korang belajar, apatah lagi dalam penulisan, korang akan lebih mudah nak ingat info tu.

Bila belajar perkataan baru, tulis atas kertas dengan makna perkataan sekali. Tak perlu simpan buku nota pun tak apa (aku cadangkan simpan buku nota), ambil je kertas mana-mana dan tulis.

Lain-lain:
Tulis esei bertopikkan sesuatu yang korang minat (formal/informal), atau beri pendapat/luahkan perasaan dalam bahasa tu (informal). Untuk yang ni aku galakkan guna buku, atau tulis di social network; seperti facebook, tumblr, blog, twitter. Lebih bagus kalau ada orang yang boleh tolong semakkan kesalahan bahasa korang. Mula dengan ayat-ayat mudah.  



Mendengar

Perjalanan tahapnya juga seperti bahagian membaca. Mendengar ni berkait rapat dengan bercakap. Selain objektif yang aku dah nyatakan awal-awal tadi, fokus utama korang adalah untuk tahu macam mana sesuatu perkataan tu disebut.

Tahap 1-2:
Untuk apa-apa online atau digital: sediakan atau pastikan ada transkrip atau salinan (dalam bentuk tulisan yang korang boleh baca) kepada audio yang korang dengar tu. Bila telinga mendengar, mata ikut baca. Kenalpasti slanga sebab benda ni boleh mengubah macam mana sesuatu perkataan tu disebut; pastikan korang belajar sebutan standard.

Untuk yang selain itu: Bila ada orang sebut perkataan yang korang tak pernah dengar, kalau boleh tanya la macam mana nak eja atau apa maksudnya.

Tahap 3: 
Untuk apa-apa online atau digital: dah boleh abaikan transkrip, tapi untuk kepastian boleh jadikan transkrip tu sebagai rujukan.


Bahan:

  • Dengar podcast, radio, boleh search online.
  • Filem, drama, berita, dokumentari dengan atau tanpa subtitles.
  • Dengar orang bersembang dalam bahasa tersebut.
  • Aku tak berapa syorkan lagu sebab tatabahasa banyak tak betul, tapi boleh cuba.
  • Guna kamus online; selain makna perkataan, ada kalanya diorang bagi audio.



Bercakap 

Mula-mula bercakap tu kemungkinan besarnya korang akan buat silap. Masuk akal, sebab bila bercakap atau bersembang ni korang perlu respon dalam masa beberapa saat je, bila menulis pulak korang boleh duduk di situ berjam-jam fikir macam mana nak reka ayat.

Cabaran utama yang korang perlu lalui untuk memudahkan perjalanan bahasa korang ni kan, adalah rasa malu. Bila selalu bercakap dalam bahasa tu, lama-lama korang akan rasa biasa dengan aktiviti tersebut, yang mana seterusnya boleh mengurangkan rasa malu.

Maka bercakaplah kalian.

P. S:

  • Setiap kali belajar perkataan baru, check sebutan secara online, dan sebut. 
  • Letak diri korang dalam situasi di mana korang perlu guna bahasa tu; events, groups/community. Cari kawan berlainan bangsa atau orang yang guna bahasa tu sebagai bahasa ibunda diorang. Di online pun ada tempat untuk orang berbual secara live, tapi perlu cari sendiri la sebab aku personally tak gemar berbual live secara online. 


* * *

Akhir kata

Don't make it boring la. Korang boleh guna games, word games misalnya. Ataupun download mobile application yang ada sediakan latihan-latihan bahasa atau permainan interaktif. Bukan je mudah, korang boleh layan apps tu masa menunggu giliran di kaunter, menunggu order makanan sampai, dalam LRT etc. Ataupun buat flashcard dan ajak orang lain sekali.


* * *


Kalau ada apa-apa yang aku terlepas pandang, atau korang tak faham, boleh tanya di ruang komen atau di askfm. Kalau ada cadangan lain, boleh dikongsikan di ruang komen. Maaf atas apa-apa kesilapan, aku dah penat semak nanti la aku semak lagi.

Mungkin aku akan buat entri apps recommendation berkaitan belajar bahasa ni nanti, tapi sampai di sini je buat masa sekarang.

Bye.